Tomteverksamheten startade 1998 på Rödmossen och besöken har ständigt ökat år efter år. Säsongen November-December 2015 blev rekord med över 17 000 besökare!

Efter 18 år tvingas tyvärr Tomten och hans verksamhet stänga i Kolmården och flytta till Gotland! Tomten tackar alla besökare för alla år och allt stöd!

Tomtebyn i Hejdeby ligger ca 10 km från Visby via länsväg 147!

Hjärtligt välkomna! Ha kraftiga skor och gärna ficklampa. Tomtebyn ligger ca 300 meter in i skogen vid Hejdeby kyrka. Ta gärna med korv att grilla. Det kostar inget att besöka tomten men det finns en bössa för den som vill ge ett frivilligt bidrag. Har du överblivna ljus tas detta också tacksamt emot! Ta gärna med dessa när du besöker!

Öppet tider för Tomtebyn är mellan 13 December till 22 December  klockan 16:00 – 20:00
(andra tider enligt överenskommelse)!

Tomten tar gärna emot enskilda grupper, förskolor, skolklasser, etc. (kostnad 300:-/grupp).

 

Boka ditt besök hos Tomten
070-598 20 31
rodmossen1@hotmail.com

 

Ny chans att träffa Tomten 2017!

Häng med EKOTUREN från fastlandet till Gotland för att hälsa på vår mysiga Kolmårdstomte även vintern 2017!

Då jag och säkert flera med mig saknar vår härliga Kolmårdstomte, så anordnar jag ytterligare en resa till Gotland helgen den 8-10:e December 2017 . Vi kommer att hälsa på i Tomtebyn och sedan också få uppleva en medeltids jul i Visby.

Vi kommer bo på Scandic Visby hotell som ligger strax bredvid färjeläget, så det är gångavstånd till den mysiga staden Visby, där det också kommer vara en speciell Medeltids inspirerad julhelg.

Som vanligt ta med er varma kläder, så att ni inte fryser när vi hälsar på i Tomtebyn och sitter runt lägerelden och grillar era egna medhavda korvar. Ta också med en termos, där ni kan ha er varma dryck i.

Mer information, priser och bokning sker till:

Anette Aspegren – Güldorff
Ekoturens Naturpedagog
Telefon: 0702-862206
anette@ekoturen.se
www.ekoturen.se


TOMTEUPPRORET!

”VI måste låta barnen gå före” innan politikernas och tjänstemännens tokiga beslut bestämmer att förlägga den kostsamma tågsträckningen Ostlänken över just Tomtens by! Det måste finnas andra möjligheter och anläggning av tågspår som inte behöver förstöra denna typ av verksamhet!
Du har nu möjligheten att protestera med att skicka in ditt namn på kontaktsidan! Skriv gärna kommentarer/argument så att en ändring av tåg/bansträckningen måste ske! Tomten samlar sedan in alla namn (ungefär som barnens önskelistor och lovar att barnens önskemål kommer att hållas och uppfyllas?), men kommer staten, kommunen och olika tjänstemän att uppfylla dessa barns önskan med sina glittrande ögon varje gång de har besökt honom att ta reson? Att Tomtebyn ska få finnas kvar och inte tågen ”bara susar förbi”? Dessa namnlistor skall ligga till grund för en ändring av denna bansträckning så att alla BARN ÄVEN i framtiden ska kunna träffa tomten och få uppleva en stund av harmoni, fångas in i en sagovärld och glömma bort en stund av den hårda värld som de nu tvingas leva i! Frågorna är många hos barn numera… ? Hur skall vi vuxna (politiker) kunna förklara för barnen varför TOMTEN KANSKE MÅSTE FLYTTA OCH FÖRSVINNA?

TOMTEN VÄDJAR!
VÄNLIGEN SÄG IFRÅN NU! SKRIV PÅ OCH SKICKA IN UPPRORET DIREKT! 
Se även http://www.nt.se/opinion/insandare/vi-vill-ha-kolmardstomten-kvar-12270694.aspx

 

Människorna som blir oskyldiga offer för politikers beslut kan behandlas på olika vis. I nedan exempel återstår att se hur Norrköpings kommun och Trafikverket hanterar en människa och hans verksamhet. En människa som gjort mycket för Norrköping med omnejd och vars måttstock i livet inte är pengar.

Hoppas tjänstemännen som hanterar ärendet kan plocka fram sin mänskliga sida och hitta en bra, kanske ännu bättre lösning för verksamheten och alla som drabbas – de är nämligen många!

IMG_3667

Hotet mot Tomtebyn

Håkan Thornell har byggt en tomteby i skogen där han förvandlats till jultomten varje jul. Tusentals barn har besökt den.Men nu hotas tomtebyn av den nya snabbtågsjärnvägen Ostlänken. Har Håkan tomtat… för sista gången?

Program: P4 Dokumentär Kategori: Dokumentär
Sändes lördag 16 maj kl 23.07

LYSSNA: (36 minuter)

lyssna-knapp

http://thornellevent.se/p4_doku_20150516_2300_1f2d4f4.mp3

Hela artikeln:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/544556?programid=3103

Högt upp i Kolmårdsskogen finns en glänta mellan de täta granarna, där träder små mossbevuxna stugor fram. Där finns stallet, kyrkan, renarnas släde, verkstaden, nissarnas sovsal och tomtens stuga. Här bor Kolmårdstomten.

Varje år tar Håkan Thornell emot drygt 15 000 besökare till den lilla byn mitt inne i skogen.

– Det här är ju som en sagovärld man kommer till. Jag lever mig ju in i den här världen också. Jag tror att det här är på riktigt när jag är här och jobbar som tomte, säger Håkan Thornell.

Men 2012 fattar regeringen beslutet att bygga den nya snabbtågsjärnvägen Ostlänken, som ska förkorta restiden till Stockholm. Kartorna visar att den ska dras rakt över Tomtebyn. Bygget ska inledas 2017, och utgrävningarna har redan börjat. Vad kommer att hända med Tomtebyn och Håkans livsverk?

Reporter Titti Elm